Щоб вода не стала отрутою (посилання на повний текст)
Житомирське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області рекомендує:
! батькам, які мають немовлят та дітей віком до 3 років, – для питних потреб та приготування їжі (особливо дитячих сумішей, овочевих соків, дитячих напоїв тощо) категорично не використовувати воду з підземних джерел водопостачання, а використовувати фасовану бутильовану столову воду;
! по можливості якнайдовше годувати немовлят першого року життя грудним молоком – вміст нітратів у ньому низький, навіть якщо мати вживає питну воду з підвищеною концентрацією нітратів;
! дорослим не вживати воду з підземних джерел водопостачання, в якій вміст нітратів перевищує допустимі нормативи – не більше 50 мг/дм3; для питних цілей вживати тільки доочищену та фасовану столову воду;
! власникам колодязів дотримуватись вимог чинного законодавства при облаштуванні та експлуатації приватного колодязя, а саме:
⦁ колодязь не рекомендується облаштовувати в понижених, заболочених місцях та на ділянках, що затоплюються паводковими водами;
⦁ індивідуальний колодязь слід розміщувати на відстані не менше 20м, а колодязь громадського користування на відстані не менше 50м від джерел можливого забруднення (вбиральні, вигрібні ями, мережі каналізації, тваринницькі майданчики та ін.);
⦁ стінки колодязів повинні бути щільними, такими, що добре ізолюють колодязь від проникнення поверхневих стоків (дощові й талі води);
⦁ дно колодязя слід вкривати фільтруючим шаром гравію (щебеню) товщиною 20-30 см; для підйому води з колодязя застосовують насоси, в інших випадках обладнують коловорот з міцно прикріпленим «журавлем» і відром загального користування;
⦁ навколо колодязя повинен бути «замок» із добре утрамбованої глини; колодязь повинен бути огороджений, мати кришку, навіс, коловорот з відром загального користування, лавку для відер;
⦁ територію поблизу колодязя необхідно утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку.
Відповідно до санітарних вимог, колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення.
Двічі на рік, у весняний і осінній періоди, необхідно проводити профілактичну дезінфекцію води у колодязі з наступним лабораторним контролем ефективності проведеного заходу.
! з обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні та органічні добрива;
! у разі виникнення ознак інфекційних захворювань чи отруєнь терміново звертайтесь за медичною допомогою.
Якщо ви вживаєте воду із колодязя чи джерела – перевірте її на рівень нітратів. Це можна зробити в будь-якій хімічній лабораторії, яка атестована на визначення хімічних показників, у тому числі на визначення рівня нітратів у питній воді.
Не забувайте, дослідження питної води на вміст нітратів може вберегти ваше здоров’я та здоров’я ваших дітей!
Бережіть себе і своє здоров’я. Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Житомирського районного управління ГУДПСС в Житомирській області.
Немає коментарів:
Дописати коментар